Как да спестим пари приготвяйки силаж според сезона

вторник, 4 юли 2023

Целта на всеки фермер е да увеличи максимално добива на мляко от една крава и да поддържа нейното здраве в отлично състояние. Млечните крави изискват много енергия, която се набавя чрез храната. През сезоните в годината, когато не може да се осигури прясна и свежа храна кравите все още изпитват голяма нужда от енергия, а фермерът се стреми да поддържа висок добив на мляко. Висококачественият силаж е богат източник на протеини и фибри, които подпомагат здравето на търбуха и осигуряват необходимата енергия за желаната продуктивност на животното като може да се използва по всяко време при правилна направа и съхранение.

Безспорни предимства при свежите сочните фуражи съхранявани като силаж са минималните загуби на витамини и хранителни вещества, максимално оползотворяване на пасището и осигуряване на пълноценна и свежа храна в стопанството за дълъг период от време.

В процеса на силажиране анаеробните бактерии преобразуват въглехидрати като захарите и скорбялата в млечна киселина, която служи като консервант, понижава рН и потиска развитието на различни микроорганизми. При силажирането също така се запазва и каротина, като в някои случаи той се увеличава поради разпадането на багрилното вещество ксантофил и преминаването му в каротин, а той от своя страна във витамин А.

За оптимално качествено приготвения силаж е необходимо да се следват няколко важни стъпки:

 

Подбиране на периода за косене

В сезона за направата на силажи е важно да се подбере времето за тяхното събиране за да се използват оптимално хранителните им качества. При косене в неподходящия стадий на зрялост ферментиращите въглехидрати няма да са достатъчни. Захарността намалява при груби и зрели фуражи особено след появата на семената. Фуражите с малки размери на зърната, към които са пшеница, ечемик, овес и ръж са с малък диапазон за косене, който трябва да е преди образуване на зърното. Определящ  е зърнения компонент в масата при прибирането на реколтата, който трябва да е около 35 – 40 %, понеже тогава енергийните стойности подходящи за направата на силаж са оптимални. Сухият фураж трудно се уплътнява в ямата, а при прекалено влажният изтичат сокове и се губят ценни хранителни вещества.

 

Фино нарязване на използваната култура

За добро уплътняване в ямата и необходимото отделяне на сокове според различните специалисти варира и размера на нарязване на растителната маса. За най-подходящи при царевицата се считат размерите от 0,8 до 1 см, а при тревните  между 2 и 4 см.

 

Бързо пълнене на ямата

Мястото за съхранение на фураж трябва да е с дрениран под, сух или най-добре бетонен с лек наклон. Наклонът е необходим за изтичането на отделеното водно съдържание на суровината. Ако водата се задържи силажът повишава прекалено киселинността си, разваля се по-бързо и не се приема с охота от животните. Типът на силажната яма – времето на запълване, уплътняването и съхранението може да варират от големината на фермата и количеството животни. За да се избегне загуба на хранителни вещества силажирането трябва да става бързо с цел по-добро сцепление, създаване на безвъздушна среда като на ден е нужно да се прави пласт с дебелина минимум от 3 м.

 

Максимално уплътняване на хранителната маса

Уплътняването цели осигуряване на подходяща среда за млечнокиселите бактерии необходими за извършване на ферментацията. За целта са нужни тежки машини като трактори с висок клас, които се движат над купчината трева докато добие достатъчна твърдост и уплътнение.

 

Добро обвиване и затискане

Доброто обвиване и затискане на силажа в ямата също е необходим процес за минималното проникване на кислород в тревната маса и нейното правилно съхранение. Не трябва да се пести от качествен UV найлон и най-добре е притискането да бъде с бетонови кръгове.

 

Поддържане на безкислородна среда

Липсата на кислород намалява pH до 4-5 единици, преустановява разграждането на захарите и силажът запазва необходимите хранителни качества.

Ферментацията е добра, ако силажът има свеж аромат и е със зелен до жълтеникаво-кафяв цвят. Ако мирише на гнило или има части с черен цвят силажът е в процес на разваляне.

 

Спестяване на допълнителни средства

За да се подобри качеството на силажа, да се удължи трайността му, да се увеличи хранителната му стойност е препоръчително да се добавят инокуланти за по- висока киселинност и против развитие на плесен. Те трябва да са подбрани според типа на фуража и е желателно да бъдат консултирани със специалист. Пример за такъв инокулант са продуктите Magniva Platinum сертифицирани и за органично производство. Те са създадени с прецизна формула съчетаваща хармонията между ензими и два типа бактерии (включващи наскоро патентования уникален щам Lactobacillicus Hilgardii CMCN I – 4785), които работят с множество фуражни култури с висока ефективност. Според съдържанието на захари в културите и аеробните и ферментационните предизвикателства продуктите са три типа: Magniva Platinum 1 (високо съдържание на захари), Magniva Platinum 2 (относително високо съдържание на захари и умерени ферментационни предизвикателства) и Magniva Platinum 3 (за култури с ниско съдържание на захари, високо на протеин и с предизвикателство за ферментация и аеробна стабилност) .С един от тези високо концентрирани продукти, правилно подбран, значително се намаляват ферментационните загуби, подобрява се аеробната стабилност, както и времето за нейното поддържане, а така определено се спестяват и пари.

Скорошни статии