Да спечелим с Херефорд

петък, 21 октомври 2022

Автор: Craig Huffhines, Executive Vice President,
American Hereford Association

 

Използването на Херефорд генетика в САЩ се възражда с пълна сила. Херефорд говедата винаги са били известни със спокойния си нрав, лесното изчистване на месото, множеството качества при майките и адаптивността при тежки условия. Днес има и други причини, поради които американските скотовъдци с основание поглеждат сериозно към породата Херефорд.

През последните тридесет години, положението в стадата се променя предимно в полза на породата Херефорд, която някога е била доминираща порода в Америка. През 1970 и началото на 1980 г. се наблюдава бум на континентално – европейски породи. От края на 1980 г. до сега се наблюдават множество кръстоски между континентални говеда с Angus, с цел – придобиване на „по-британски” вид и черна окраска. От друга страна, много фермери избягват кръстоските в полза изцяло на Angus генетиката. В качеството си на търговец, може да си мислите, че програмата за развъждане и производителност е задоволителна. Въпреки това, Ви очаква голяма изненада, в добрия смисъл на думата, ако решите да работите с Херефорд генетика при кръстосване. Хетерозисните компоненти на Херефорд и взаимното допълване на породата създават в продължение на много години финансова възможност, от която не всички скотовъдци се възползват.

Много фермери предпочитат да изчакат и да видят готови резултати, когато обмислят промяна на генетичния подбор в стадата си. Всички искат първоначално да се уверят, че продуктът, който купуват, е надежден. „Нова порода Херефорд“ предлага висока надеждност, основана на присъщите за породата силни страни през последните няколко десетилетия. Последните тридесет години бяха много трудни за Херефорд с цел – по-качествен състав на стадата. Крайният резултат е получаването на една от най-надеждните и висококачествени водещи породи в света, подобрявана в продължение на три десетилетия. Американската асоциация на породата Херефорд (AHA) се гордее с развитието на Expected Progeny Differences (EPD) за 11 признака, както и четири разплодни индекса, получени от база данни с над шест милиона записи за работоспособност при животните и 21 милиона родословия. Развитието на цялото стадо Total Performance Recording, прието от AHA през 2000 г., е от голяма полза за породата по отношение на надеждността на разплодните стойности. Над 110 000 крави са записвани всяка година в структурирана програма за изпълнение, генерираща голямо количество информация.

Освен това, породата Херефорд е фокусирана върху подобряване качеството на трупното месо. Развитието на Certified Beef Hereford програма, за която в момента има търсене от над 400 000 Херефорд и Baldy говеда годишно, е на база управление на подобренията, които са направени в кланичната Херефорд стойност.

Много малко решения, които вземате извън управленските такива, ще се отразят по-съществено на крайния резултат, отколкото вземането на решение за кръстосване. Изберете Херефорд за максимализиране на хибридна жизненост, ефективност и създаване на качествен продукт чрез едни от най-добрите програми в отрасъла на световно равнище.

Скорошни статии