Synch програми за увеличаване на потомството

сряда, 19 октомври 2022

Автор: Ron Visser, Profit Development Specialist, Genex

 

Репродукцията е голямо предизвикателство за много кравеферми. Най-често срещаният метод за измерване на репродуктивните способности е 21-дневната бременност. Бременността представлява улавяне на разгоненост, умножена по заплодяемост. Бременност 14%  може да се дължи на 35% улавяне на разгоненост и 40% заплодяемост (.35 х .40 = .14). Резултатите от изследване на Минесота DHIA стада, проведено от Steve Stewart, D.V.M., показват средна честота на забременяване от 14 на сто. Това означава, че ако 100 крави не са все още заплодени и могат да забременеят, само 14 от тях са бременни след 21 дни.

В базата данни на Genex Reproductive Profit ManagerTM от 110 стада под 300 крави има средно 21 дни бременност, което се равнява на 15,4%. В тези стада, 45 от 100 крави са все още незплодени при 150 дни in milk.

Един от начините да се увеличи честотата на забременяване е да се увеличи заплодяемостта. Трудно е да се правят значителни подобрения по зачеването, когато правилната техника вече е използвана и кравите са репродуктивно здрави. Много е вероятно, в повечето стада с ниски честоти на бременност, да се въведат подобрения като се осеменяват повече крави или чрез улавяне на разгоненост, или чрез използване на програма за изкуствено осеменяване (A.I.).

Много производители, които традиционно оплождат крави чрез визуално наблюдение, са приложили програмата A.I. за своите „проблемни бици“. Успешната реализация на програмата A.I., заедно с по-краткото време, необходимо за улавяне на разгонеността, е решението на много стада за по-голям процент на заплождане на кравите.

Някои кравеферми, като Elmer Faust Dairy в Pierz, Минесота, напълно са спрели метода на улавяне на разгонеността и работят с A.I. програмата. Мари Фауст е мениджър във фермата и в момента дои 55 крави. Преди това Фауст са заплождали чрез симптоми като освобождаване на слуз и установяване на разгоненост, но тъй като кравите в свързаните помещения, не са били в състояние да излизат навън всеки ден, броят на запложданията намалява.

През април 2005 г. консултантът Dustin Hollermann на Genex препоръчва използване на програмата Cosynch + прогестеронова спирала върху група крави, които не са били заплодени. Фауст решават да опитат с тази програма и резултатите са учудващи.

„Първата група, която заплодихме даде 70% резултат“, отбелязва Фауст„От тогава, ние многократно получаваме резултати от заплодяемост над 40 на сто, дори и през горещите летни месеци“.

С реализацията на цялата A.I. програма, само някои дни са определени за разплод, спестявайки времето, необходимо за улавяне на разгонеността.

Според Джо Джонсън, преминаването изцяло към програмата A.I. е едно от най-добрите неща, които някога е правил. Джонсън дои около 230 крави в South Haven, Минесота, а преди е прекарвал часове всеки ден за улавяне на разгоненост и разплод. „Прекарвах до два часа на ден, наблюдавайки за симптоми на разгоненост и заплождах три пъти на ден. Сега заплождаме само веднъж седмично“.

В средата на 20-те години, с помощта на Presynch + прогестеронова спиралаДжонсън се радва на 21-дни бременност, слагайки първата инжекция Prostaglandin около 30 DIM (days in milk). „Опитахме с Ovsynch в миналото и получавахме средни резултати. Прогестероновата спирала изглежда е ключът към успеха“.

Преди започване на сто процентовия протокол на синхронизация, Джонсън стига до средно три периода на заплодяемост; оттогава броят пада под две.

За да има успех една такава програма, са необходимо две неща:

Фауст е съгласен с тези две точки – „Единственият път, когато се затруднихме със заплождането беше, когато пропуснах да поставя инжекция или забравих да дръпна прогестеронова спирала. Ако правиш групов разплод, трябва да внимаваш и поставяш инжекциите в точното време“.

Фауст добавя още: „Хубавото на моите Genex техници е, че ако ме няма да поставя инжекция или прогестеронова спирала, те ще го направят вместо мен“.

Jerry Capko, още един собственик на кравеферма в Минесота, който дои 135 крави, отбеляза, че едно от най-трудните неща, които е трябвало да направи след преминаването към 100 процентовия A.I. протокол, е било да игнорира крави, които са показвали наличие на разгоненост.

     Capko казва: „Когато започнах, бях свидетел на развъждане на крава в средата на програмата“. Резултатите от този „най-добър избор“ при развъждането бяха лоши. „Сега вече напълно игнорирам всички признаци на разгоненост (развъждане в съответствие с процедурата)“.

Capko започва програмата Cosynch + прогестеронова спирала през август 2006 година. Оттогава той поддържа заплодяемост в размер на близо 40 на сто. Той използва програмата за всичките си крави и юници, заплождайки група от 12 до 20 животни на всеки две седмици.

Cosynch, основна A.I. програма, може да се прилага за всички крави, годни за разплод. Интервалът между инжекциите е важен. Началният ден от седмицата може да се регулира на всяка операция. Ето един пример:

Ако тази процедура е следвана, кравите, които не са заплодени, могат да бъдат заплодени на всеки 42 дни. Нова група може да стартира от ден 0, когато кравите от тази група не са заплодени. Ако проверявате за наличие на бременност на всеки 14 дни, трябва да имате три различни групи крави в различните етапи на програмата.

Няколко варианта могат да бъдат осъществени:

Тези и други варианти трябва да бъдат обсъдени с Вашия ветеринарен лекар и/или с Вашия Genex представител.

Ако бъде приложена правилно, тази програма, трябва да доведе до повишена честота на сервиз периоди с малко или липса на заплодяемост. Това се равнява на подобрена 21-дневна бременност и най-важното – много повече бременни крави. Ако решите, че не можете да отделите достатъчно време за правилното откриване на разгонеността или просто не сте в състояние да определите достатъчно крави, които могат да бъдат заплодени, то тогава включването към тази програма, трябва да се обмисли внимателно.

За повече информация, свържете се с Вашия Genex представител.

Скорошни статии