Синхронизация и изкуствено осеменяване (A.I.)

петък, 21 октомври 2022

Автор: Bill Beal,
Professor of Animal Science, Virginia Tech

 

В отрасъла с говеждо всички правим различни неща по различни причини. Като да използваме еструс синхронизация и изкуствено осеменяване (A.I.), което е просто още един избор, направен от едни, а от други – не. Много често различни фактори се намесват при вземането на решение за използване на синхронизация и изкуственото осеменяване (A.I.) за сметка на убедителните и логични аргументи.

Защо да използвам синхронизация и изкуствено осеменяване (A.I.), ако съм търговски производител на говеждо?

Няма по-добър начин за създаване на стадо крави, с което да се гордеете, от този да използвате A.I. разплодници. Бъдете честни, повечето фермери са в бизнеса, с целта да притежават по-добри стада, в сравнение с техните конкуренти. Това може да означава повече килограми на отбити телета или връщане на по-високи премии за задържана собственост. Така или иначе, ще се стигне до там, ако държите A.I. – разплодници на юници далеч от най-добрите си крави.

Честно казано, с успеха на timed A.I. след използване на MGA или CIDR базирана схема за синхронизация, ще бъде непростимо, ако не синхронизирате „търговски” крави в размножителния период и не използвате поне веднъж изкуствено осеменяване (A.I.).

„Синхронизацията и изкуственото осеменяване са инструментите, необходими за изграждане на по-добра „търговска” крава!“

С прилагането на препоръчаните програми за синхронизация, Вие може реално да очаквате 50% като резултат от Вашите крави или юници, развъждани чрез timed A.I. Предпочитам да улавям разгонване и да развъждам с изкуствено осеменяване (A.I.) в продължение на три дни и след това да използвам timed A.I. за всички несполучливи случаи, а не да използвам само timed A.I. Да кажем, че това са три дни, в резултат на които получаваме допълнително от 5 до 10% случаи на бременност. Синхронизацията и изкуственото осеменяване (A.I.) са инструментите, необходими за изграждане на по-добра „търговска” крава!

Защо да използвам синхронизация и изкуствено осеменяване (A.I.), ако съм животновъд на чистокръвни породи?

В бизнеса с чистокръвни породи съществува голяма конкуренция. Разбира се, рекламата, репутацията и обслужването на клиентите са важни за успешния маркетинг на породисти животни, но по-добре да сте конкурентноспособни като използвате най-добрия продукт. Не можем да се конкурираме с други животновъди, освен ако не използваме доказани A.I. бикове с най-добрите очаквани различия в потомството (EPD).

„Ние не може да се конкурира с други животновъди, освен ако не използваме доказани A.I. бикове.“

Търговците вече не се доверяват само на очите си при избора на бик. Повечето от тях идват със списък на специални очаквани различия в потомството (EPD) и с големи изисквания. Можем да покажем данни за растеж, трупно месо и майчини признаци, но те искат да видят и родословията на доказани A.I. разплодници.

Използването на еструс синхронизация и програма за изкуствено осеменяване, която се състои от развъждане при повторно появяване на разгонване при крави, които не успяват да забременеят при първото синхронизирано развъждане, може да доведе до над 75%  A.I. животни в стадото в рамките на 25 дни. Като резултат от това се раждат телета от познати A.I. разплодници, които могат да се конкурират или да отговарят на специфичните изисквания на изтънчените купувачи. Синхронизацията и изкуственото осеменяване (A.I.) предоставят предимство, важно за успеха и добрата конкуренция в този бизнес.

Скорошни статии