Съхранение на семенен материал и процедура по оплождане

понеделник, 24 октомври 2022

Вашите рутинни действия по оплождане, включват ли най-добрите процедури за постигане на високи репродуктивни резултати? Използвайки дадените по-долу стъпки за съхранение на сперма и процедури по оплождане, ще подобрите Вашата дейност и съответно резултатите, произтичащи от нея.

 

1. Съхранявайте контейнера с течен азот (Liquid nitrogen) на сухо и чисто място, където ще имате възможност периодично да проверявате съдържанието му. Измервайте течния азот един път седмично; нивото му не трябва да пада под три инча (1 инч = 2,54 см).

 

 

 

 

2. Водете си изрядна документация за спермата, за да се намали риска от последващи проблеми.

 

 

 

 

 

3. Повдигнете канистъра достатъчно високо, за да хванете върха на паета (пръчицата) с пинсети – около 13 сантиметра над горната част на контейнера. Не позволявайте канистъра или паета да останат повече от 10 секунди в отвора на контейнера.

 

 

 

 

4. а) Размразяване на сперма:Pocket ThawTM: Поставете паета (пръчицата) със семенната течност в хартиена кърпичка в джоб (например на риза) за 3-5 минути.

b) Размразяване в топла вода: Поставете паета със семенната течност веднага на топла водна баня при температура 90 – 95 F (32°C – 35°C) най-малко за 40 секунди.

 

 

 

5. Подсушете паета със семенната течност и проверете за правилната идентификация на бика преди да заредите пистолета.

 

 

 

 

6. Извадете стерилна пипета през малка дупка в ъгъла на пакета с пипети.

 

 

 

 

 

7. Затоплете пистолета и след това поставете паета със семенната течност вътре в него.

 

 

 

 

 

8. а) След като паета е поставен в пистолета за осеменяване, направете точен разрез под прав ъгъл.

б) В зависимост от вида на пистолета, паета може да се отреже преди да бъде зареден пистолета.

 

 

 

 

9. Поставете стерилната пипета върху пистолета за осеменяване, поставете паета на върха на стерилната пипета и я закрепете добре.

 

 

 

 

10. Заредете пистолета за осеменяване чрез натискане на буталото, докато спермата се придвижи в края на пипетата.

 

 

 

 

11. Поставете заредения пистолет в чиста найлонова ръкавица и след това го мушнете внимателно във Вашата дреха, за да го занесете невредим до кравата.

 

 

 

 

12. Използвайте всеки път нова ръкавица за осеменяване. Намажете ръкавицата с чист, нетоксичен лубрикант. Също така, намажете и ануса на кравата с ръката, която е с ръкавицата.

 

 

 

 

 

13. Разтворете ректума с пръсти. Внимателно го почистете от нечистотии и проверете репродуктивния тракт за нещо необичайно.

 

 

 

 

14. Почистете вулвата от нечистотии, както и вътрешността с хартиена кърпа.

 

 

 

 

 

15. Поставете чист V-образен разширител във вулвата.

 

 

 

 

 

16. Бавно и внимателно поставете пистолета във вагината до отвора на цервикалния канал. Насочете върха на пистолета в цервикалния канал.

 

 

 

 

17. Задръжте шийката точно пред върха на пистолета. Отворете цервикалните сгъвки, за да пропуснете пистолета да премине. Поставете показалеца на вътрешния край на шийката. Придвижете върха на пистолета до показалеца.

 

 

 

 

18. Бъдете много внимателни при поставянето на семенната течност. Уверете се, че върхът на пистолета не се намира в тясната област между цервикалните пръстени или че не е твърде надълбоко в матката.

 

 

 

 

19. Хванете здраво цервикса. Задръжте пистолета между пръстена и средните пръсти. Подпрете пръстите на дясната си ръка на лявата Ви ръка, за да се убедите, че пистолетът няма да се отблъсне назад в цервикса докато поставяте спермата.

 

 

 

 

20. Поставете семенната течност в матката, натискайки леко буталото в паета.

 

 

 

 

 

21. Внимателно отстранете пистолета и V-образния разширител. Проверете дали не е възникнал проблем при употребата на пистолета и дали е използвано цялото количество сперма. Документирайте кога и от какъв бик е било оплодено животното.

 

 

 

Скорошни статии