Идеи и съвети за подобряване на стадото - част I

петък, 21 октомври 2022

Хауърд Хилмън израства в семейната ферма Bon View Farm в източната част на Южна Дакота. Той завършва Държавния университет Южна Дакота и се дипломира с магистърска степен по животновъдни науки през 1963 година. След дипломирането си се прибира вкъщи и става съдружник в управлението на семейната ферма. Той е бил съдия в повечето от най-големите състезания, провели се на територията на САЩ. Bon View Farm показва говеда в продължение на много години и се представя успешно на Шампионата за бикове в Международното изложение по животновъдство в Чикаго през 1969 г. и 1974 г. и на Шампионата National Western Stock Show в Денвър през 1975г. В семейната ферма се отглеждат и развъждат бикове, които водят до регистрация на телета от породата Angus от 2003 до 2006 г.

Bon View Farm спира да съществува през 1999 г., но въпреки това Хауърд продължава да се занимава със своята страст – биковете и поради тази причина той поддържа връзка с бизнеса и осем години е в борда на директорите, а през 2000 година става президент на Асоциацията American Angus (AAA). Хауърд също така е бил в управителните съвети на местните и държавни организации. Наскоро той е избран за председател на комисията Angus Foundation’s Vision of Value Campaign for Angus Fund Drive, която е посветена на образованието, младежта и научните изследвания.

Стъпките за реализацията и провеждането на успешен бизнес са постигане на напредък, постигане на определени цели, маркетингов план и рентабилност. Bon View Farm постигна този успех благодарение на работата си върху функционалните говеда. Следва мнението на Хауърд за значението на използването на метода на практическия и здрав разум, що се отнася до говедовъдство, разум и наука в едно цяло в името на животните.

„Възможността за отглеждане на говеда винаги е на дневен ред … предизвикателството е да бъдеш находчив и проницателен за бъдещето на отрасъла и методите на отглеждане. Нуждаем се от здрав разум и усет към животните за достигане на определени възможности. „

Функционалните говеда

Функционалните говеда са от съществено значение за нашата работа. Ако една крава изисква допълнително време и труд, има вероятност тя да не се включи в програмата. За да се поддържа функционално стадо трябва да се вземат под внимание определени критерии.

1. Бяхме твърде упорити и не обърнахме внимание на виметата. Ако е имало крава, която да изисква допълнително време и труд, за да роди теле и да кърми поради качеството на вимето, ние не я включвахме в нашата програма за следващата година. На лице е предимство за една млада крава с плоско виме и с малки добре разположени зърна. Напълно здравото виме в ранна възраст най-вероятно ще се запази като такова и в по-напреднала възраст.

2. В нашите земи стадата обитават големи пасища, така че е от съществено значение за тях, да са в добра форма, да имат здрави копита и сравнително добре устроени долни крайници. Не бихме искали говеда с крака, които ограничават движението или изискващи допълнително обслужване или почистване.

3. Способността да трупат маса е важно условие, за да оцелеят в студени зими и сухи лета. Ако всички животни в съвременна група са били третирани по подобен начин, тогава тези с ниско качество щяха да бъдат премахнати. Ние винаги сме смятали, че в студените и сухи условия за оцеляването и производителността на една крава е важна нейната телесната маса.

4. Характерът на животното е друга важна черта. Ако едно животно е с неприемлив характер, то бива елиминирано.

Важен е балансът

Повечето от чертите, които обсъдих до този момент са много субективни и зависят от визуалната преценка на човека. Ако премахнете някои от тези проблеми, ще успеете да се съсредоточите върху други икономически черти или числа. Има хора, които вероятно смятат, че могат да развъждат посредством числата, но аз все още вярвам, че визуалната оценка на описаните по-горе черти е необходима в допълнение към използването на Expected progeny differences (EPDs) или Очаквани разлики в потомството. Има твърде много нежелани черти, които се запазват, ако развъждате посредством числата.

Базата данни за оценка на разплодниците на ААА (Асоциацията American Angusе) е различна от всяка друга по света. Очакваните разлики в потомството са изключително надеждни, особено когато се използват с по-голяма точност. Може да им вярвате и да не се съмнявате в това, което правят и е възможно да постигнете добри резултати. Обърнах голямо внимание на Очаквани разлики в потомството, защото това е такава голяма база данни с цялата налична информация, заедно с нейните прогнози и надеждност. Въпреки това, програмата трябва да има баланс между използването на EPDs и оценка на физическите качества. Долна граница е, когато се бракува малък процент животни от стадото, които не отговарят на критериите; увеличили сте единството в цялото стадо крави. За по-нататъшно подобряване на еднаквостта – фенотипна и генотипна, трябва да се обърне внимание на множество признаци за селекция, а не да се поставя акцент само върху един признак.

Как да постигнем успех?

За тези, които искат да се развиват като животновъди и сега започват, има много неща, които трябва да научат и към които да се стремят, за да успеят в този отрасъл. Успехът с развъждането на животни няма да дойде за една нощ – отнема упорит труд и всеотдайност. За да сте в течение с новостите в бранша, трябва да участвате в местни, държавни и национални сдружения. Работете с програми и бази данни от AAA, за да постигнете напредък в отглежданите животни. Познанията за това как да използваме тези средства ще ни бъдат от полза. Освен това, изготвяйте и предоставяйте точна и пълна документация.

Купете си говеда и се посъветвайте с тези животновъди, които уважавате и на които се доверявате. Важно е да се запази цялостта на всичко, което правите за качеството на вашия продукт.

При развъждане на животните е от голямо значение способността да определиш кога едно животно трябва да се промени фенотипно или посредством числата. Някои хора ще имат тази способност, а други ще трябва да я развиват. Трябва да сме запознати с бизнеса и това ще бъде предизвикателство, но накрая идва удовлетворението от добре свършената работа по развъждането. Имате възможност да се запознаете с много прекрасни хора в този бизнес. Но най-вече… наслаждавайте се на това, което правите!

Скорошни статии