Fresh-Cow програми за товето стадо

сряда, 19 октомври 2022

Автор: Jerry Olson, DVM, MS, DACT
Pfizer Animal Health

 

Не са нужни много усилия, за да се възползваш от предимствата на Програмата за контрол на наскоро отелили се крави (FRESH-COW). Всяка крава ще бъде по-добре защитена в критичните първи седмици на кърмене с измерване нa температурата и преглед за първите 10 дни след отелване.

„Много собственици на по-малки стада са открили ползата от участието си в тази програма, защото ценят времето си“, казва Dick Wallace, DVM, MS, доцент и ветеринарен лекар в Университета в Илинойс. „Чрез обръщане на специално внимание на ранните преснотелки, производителите могат да управляват по-ефективно, защото те инвестират времето си в животните, които се нуждаят най-много от него. Освен това, програмата помага да се избегнат повечето от основните „катастрофи“, които могат да изискват много време и интензивни грижи“.

  Според Wallace, характерът на заболяванията при преснотелките прави наблюдението необходимо, дори и за най-добрия мениджър. „Понякога производителите казват, че познават добре своите крави, така че не се нуждаят от програма като тази“, обяснява той. „Факт е обаче, че треската може да се окаже начало на заболяване до два-три дни преди появата на външни признаци“.

Що се отнася до измерването на температурата, според ветеринарния лекар, съществуват няколко метода, които са ефективни за малки и средни кравеферми. Свързаните помещения предоставят идеален лесен достъп до кравите. При откритите помещения, много стопанства имат огради, които също могат да бъдат използвани за достъп до кравите за измерване на температурата. Има нови – цифрови термометри, които са много ефективни и са нужни около 30 секунди за установяване на температура, така че кравите често могат просто да бъдат прегледани, докато се хранят или си почиват.

При стартиране на програмата, ролята на ветеринарния лекар е от решаващо значение. „Важно е да се установят моментите, при които са започнати процедурите“, отбелязва Wallace„Производителите, едва започнали програмите, се объркват, защото изведнъж се оказва, че се занимават с повече животни, отколкото преди. Ветеринарният лекар може да пише протоколи и да помогне да се определи, кога тези процедури са най-подходящи“.

След като програмата стартира, ветеринарният лекар е човекът, който отговаря за диагностиката. Особено, ако данните се записват по електронен път, ветеринарният лекар може да наблюдава как се развива болестта и да прави предложения за подобряване на здравето на  стадото. Например, множество случаи на метрит водят до промени в отелването и непрекъснатия контрол ще доведе до намаляне броя на инфекциите.

Едно от нещата, които производителите откриват с течение на времето е, че кравите, които имат нужда от лечение, постепенно намаляват“, казва Wallace. „Реалната полза от тази програма е, че тя не само идентифицира болните крави в начален стадий, но и също така помага да се определи причината за болестта“.

Скорошни статии