Кооперативна обвързаност

неделя, 23 октомври 2022

Автор: John Ruedinger,
President, Genex Cooperative, Inc.

 

Кооперациите са били част от селскостопанското наследство на семейство Ruedinger от три поколения и до днес те си остават важна част от живота ми.

През 40-те години на миналия век, моят дядо помага за създаването на Oshkosh Shipping Association, кооперация в помощ на местните земеделски производители за посрещане на нуждите им от фураж и семена. Когато търговията със замразена сперма навлиза на пазара, той започва да използва изкуствено осеменяване като услуга на кооперацията.

Баща ми започва своята кариера като директор на местна кооперация за доставки в края на 60-те. Почти 30 години той е развивал активна кооперативна дейност на местно и национално ниво.

В средата на 70-те години, жена ми и аз посещавахме много кооперативни конференции. Тези конференции затвърдиха ангажимента ми към кооперативния метод за правене на бизнес, научиха ни да оценяваме организационната структура, бизнес и управленска структура и предлагаха възможност за работа с други хора в бранша – от производителите на млечни продукти до ръководството.

Тъй като кооперациите са част от начина на Ruedinger за правене на бизнес, когато бившият директор Ray Koepp ме попита дали проявявам интерес, реших да се кандидатирам за директор на Genetics. След избирането ми, разбрах, че да си член на кооперация не е само закупуване на продукти и получаване на услуга. Кооперациите са сложна система от по-малки предприятия в един голям бизнес. Те могат да бъдат агресивни, но консервативни в бизнес подхода си. Те предлагат разнообразие на членовете, на които служат.

Кооперативният модел също така предлага възможност за една организация да се промени. Горд съм да кажа, че съм допринесъл за някои важни промени на управление по отношение на членството в Genex/CRI.

Откакто станах директор през 1989 г., кооперацията се разрастна чрез сливания и консолидации и предложи множество възможности за развитие в рамките на една добре развита индустрия. Създаването на CRI през 1993 е една индустрия за създаване на нови възможности за Genex и за неговите членове. Консолидацията е необходима за поддържане на отлично качество на продуктите и услугите, в резултат на високите изисквания на членовете.

Промяната на националното членство беше от голямя полза за нашата кооперация. С преразпределението, ние имаме 13 директори в САЩ, включително двама нови членове в управителния съвет. Съществуват забележими различия между производителите на Запад, Средния Запад и Изток. Сега Genex може да разнообрази своята дейност чрез изплолзване на нови идеи и предложения за продукти и услуги от животновъдите в различни краища на света.

Тъй както кооперативната дейност се е променяла в миналото, така също ще продължава да се променя и за в бъдеще. Трябва да отдадем дължимото на нашите филиали AgSource и Central Livestock. Те предлагат голямо разнообразие от програми, които се вписват добре в модела за рентабилност на Genex.

Трябва също така да продължаваме да развиваме международните пазари – да предлагаме не само сперма, но и съвети. Международните пазари добавят ново измерение на думата „изключително“, което се отнася за управлението в рамките на Genex. Това е видно в IndiaGen, рискованото ни начинание в Индия. Този проект може да ни осигури много повече възможности за франчайзинг.

С познания и опит, Вашият борд на директорите и мениджърският екип предлагат лидерски умения, необходими за изпълнението на мисията CRI. Тази движеща сила дава на производителите в рамките на семейството на CRI способността да развиват своя бизнес, като се поддържа силна, жизнеспособна кооперация.

Като бивш президент на GenexDavid Hileman споделя за списание Horizons:

 „Тайната формула за мощен бизнес модел е кооперация, ръководена от ангажирани и вземащи участие в дейностите делегати, силен борд на директорите и квалифициран, отдаден на работата си управленски екип.“

Според мен той е прав. Работейки заедно като екип, вашата кооперация ще се превърне в уважаван лидер в индустрията. Горд съм да бъда трето поколение от семейство, отдадено на кооперативната бизнес система. Вие също трябва да се гордеете, че сте част от силно сътрудничество със светло бъдеще.

Скорошни статии